Öğretmen Nasıl Daha İyi Ders İşler?


Sınıf öğretmeni, öğrenciler için bir rehberdir. İyiyi, kötüyü, doğruyu, yanlışı, güzeli çirkini yani öğrenci yaşamına dair pek çok şeyi sınıfta öğretmeninden öğrenecektir. Bir bakıma öğrenciyi hayata hazırlamaktadır.

Dersin Kaliteli Hale Getirilmesi İçin Yapılması Gerekenler

Peki, konular nasıl işlenmeli ki daha iyi anlaşılsın? Öğretmenler işte burada devreye girmektedir. Konuların ve içeriğinin öğrencilere verimli olarak aktarılmasında veya öğretilmesinde öğretmenin mahareti, planlı oluşu ve aynı zamanda sempatikliği büyük önem arz eder. Kırk, kırk beş dakikalık bir ders saati içinde konuyu sunarken birtakım hususlar dersin kalitesini ve verimini artıracaktır.
Öğretmen daha önce hazırlamış olduğu günlük plan ile derse girmelidir. Ders planı olmadan ders anlatmak dağınıklığa sebebiyet verecektir.

Konuya girmeden önce konunun daha iyi anlaşılması için ve günlük plana da uygun olarak öğretmen tarafında konuyla alakalı günlük bir olayın anlatılması ders için son derece faydalı olacaktır. Aynı zamanda bunun yanında öğrencilere konuyla ilişkili hazırlık soruları yöneltilebilir. Böylelikle öğrenci sizin hangi konuyu anlatacağınızı daha iyi kavramış olacaktır.
Konuyu öğrencilere sunarken önemli bulduğunuz bilgi ve formülleri not aldırmayı unutmayınız. Önemli olan bilgileri tahtaya yazarken veya bilgisayardan projeksiyona veya akıllı tahtaya yansıtmış iseniz bu bilgileri belirgin bir şekilde altını çiziniz veya çerçeve içine alınız. Cünkü vurgulu yerler öğrenciler tarafından daha iyi algılanır.

Konunun anlatımı esnasında kullanılacak yöntem, teknik ve materyaller de çok önemlidir. Öğrenme işinin maksimum düzeyde gerçekleşmesi için bunlar önemlidir. Öğretmen, üzerinde duracağı konunun önemine ve özelliğine göre hangi yöntem ve tekniği uygulayacağını belirlemelidir.


Hangi konu işlenirse işlensin, beyin fırtınası yöntemi uygulanmalıdır.

Günümüzde teknoloji bir hayli ilerlemektedir. Bundan ötürü öğretmen salt elindeki yöntemlerle yetinmemelidir. Eğitim-öğretimdeki gelişmeleri yakından izleyerek yepyeni öğretim metotlarını uygulamalıdır.

Öğrencilerinizi tahtaya kaldırıp konunun özelliğine ve içeriğine göre sorular yöneltin. Sorular kolaydan zora doğru olsun. Böylece pasif ve dersi zayıf olan öğrencilerinde ilgisini çekmiş olursunuz. Sorulara doğru cevap veren öğrencilere ödüllendirin.
Konuların sunumunu yaparken öğrencilerinizin de konuyla alakalı sorular yöneltmesine izin verin. Soramayanlara ise de onları soru sormasına teşvik edin. Böylece sınıfın genelini aktif bir biçimde derste katılımını sağlamış olursunuz.
Ses tonunuzun seviyesi de önemlidir. Sınıftaki bulunan tüm öğrenciler sesinizi iyi duymalı ve bu ayarı korumalısınız. Yüksek ses tonu hem öğrencileri hem de yanda bulunan sınıftaki öğrencileri rahatsız edecektir. Diğer yandan ses tonunuzun oranı düşük olursa bu seferde öğrencilerin derse olan alakalarının azalmasına sebep olacaktır. Bundan ötürü sesinizi iyi ayarlamalısınız.
Öğrencilerin derse olan ilgi ve dikkatleri kaybolmuş ise bir fıkra anlatabilir, espri yapabilirsiniz ya da konuyla ilgili güncel yaşamdan örnekler verebilirsiniz.
Konularını sunumunu yaparken teknolojiden yararlanın. Akıllı tahtayı, bilgisayar veya projeksiyonu kullanabilirsiniz.


Yazar: Ensar Türkoğlu
Kaynak:https://www.bilgiustam.com/ogretmen-bir-konunuyu-nasil-daha-nitelikli-isler/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pages

Fuat AYDIN WhatsApp ile mesaj gönder
Merhaba ben Fuat. Size nasıl yardımcı olabilirim? ...
Mesajlaşmaya başla...